Bels
about entry Tumblr instagram twitter


Kelas Ilmu Tafkir
Thursday, 12 November 2015 | 16:31 |

Hai salam alaik au alaiki
 
 
Actually sedang ditimbuni assignment but its okay since I love to story a lot. Pardon me for being talkative.
 
 
Mungkin patut start dari lecturer thinking skills (علم التفكير) kot. Based on nama subject i thought i will learn in english but nvm. lecturer aku orang Syria kot takkan tetiba dia nak ajar english kan?
 
 
Ustaz ni putih orangnya dgn mata yg coklat jernih wow hahaha but he's funny and super cute dengan cara dia bercerita dalam kelas. Sometimes having trouble in communication since he cant talk malay too much. Ustaz banyak guna body language semata nak bagi kitorang faham ahahaha.
 
 
Setiap kali sebelum start kelas, dia akan start dengan ayat Al-Quran takpun hadis. Bercerita kisah disebalik hadis takpun tanya pasal daily life kitorang. Contoh eh contoh
 
 
 
 
"ماذا تفكر قبل النوم؟" 
"ِApa yg kamu fikir sbelum tidur?"




Semua jawab ah parents ke impian ke apa nak buat esok ke dosa harini ke.
But then he said,
 
 
 
"رسول الله يفكر عن أمته. كل الليل قبل النوم"
"ٌRasulullah berfikir tentang umatnya setiap malam sebelum tidur"




He wrote down at white board "فإنها دعوتي لأمتي كل ليلة - رسول الله" maksudnya "Sesungguhnya doaku untuk umatku setiap malam-Rasulullah"




He asked us to do calculation until we got how many times that Rasullulah remember us at his night. 8280 times.
 
Muhasabah diri balik. Entah berapa kali je kita ingat kat Rasulullah sepanjang umur kita.
 
 
__________________________________________________________________________________
 
 
 
Total assignment mark aku untuk sem ni 30 markah. Ikut silibus, aku ada 2 assignment and each assignment is 15 marks. But then he asked us,
 
 
 
"هل تريدن مساعدتي؟"
"Awak nak saya tolong?"



Dah confirm lah semua ngangguk. Dia kata hidup kita ni kena seimbang duniawi dan ukhrawi.
Then he divided our assingment marks to 20 and 10. 
 
 
20 markah penting tu, dia suruh hafaz hadis 40 and lagi 10 markah, assignment biasa. But he gave us choice whether the first or second option. And today we decided to choose the second one. Hafaz hadis 40.
 
 
 
Mesti ada hikmah.
 
 
 
Ustaz Rahman is a great person.Aku janji ah aku takkan ponteng kelas dia sem ni hahaha. I really looking forward for my new life. May Allah ease. 
 
 
Hijrah itu pahit sebab syurga tu manis.
 
Wallahua'lam
 
 
 
Wa ila lliqa'