Bels
about entry Tumblr instagram twitter


Sem 3
Tuesday, 19 January 2016 | 01:03 | 0 comment(s)




Hai peeps. Its already been more than a week since sem 3 started. One word.

Exhausted.

Weekend lepas minggu first aku start, aku macam pengsan tak sedarkan diri lepas subuh tidur sampai zuhur.

Ya it makes no sense cuz I know u all punya jadual lagi packed 8-6 while aku paling lama pun 9-6.
But its against nature aku kot kelas penuh pagi sampai petang.
Bila against nature, badan kita pun sakit……
Ya that “against nature”  term should be applied in other things actually lol

Aku paling malas nak cite masa taaruf (intro) dalam class la. Aku sekelas dengan syamo Suraya and bubi kot (geng maahad) ofkos la geng johor jugak. Si afiqah dgn nazihah pun budak bp gak…
All lecturer be like “Oh geng jdt” “So all of u decided to go to uia together lah”

Kelas LQM aka kelas Bahasa Arab ada dua lecturer. Satu ustad all the way from Sudan tapi dah 26 tahun bermastautin kat msia but his malay joke not bad do. He knows things like “pi mai pi mai tang tu”
Ustad lagi satu ni asal dia memang msia. Bila syamo su bubi dah taaruf, and aku paling last taaruf sebab turn aku jauh sikit. Ustad tanya nama, asal mana, dulu sekolah mana
Clichenya syamo su bubi dulu sekolah maahad muar.
Sampai turn aku

"درست في المدرسة الثانوية الوطنية الدينية معهد موار"
“I learned at smka maahad muar”

"توقعت"
“As I expected”

Pergh kasyaf ustad ni.
Aku nak cerita ustad ni kira macam lecturer kedua sebab dia cuma ajar 4 jam instead of 8 jam.
Ustad ni fedap dia ngajar kitorang sampai dia kata “nasib baik saya ajar 4 jam je” hahaha sorry ustad.

Tadi kitorang belajaq tajuk mushtaq (formation other word from a word)
Belajaq isim fai’l (فاعل) dan isim maf’ul (مفعول)  
Basically both fa’il and maf’ul is from fa’ala (فعل) Can u see that fa’ala in fa’il and maf’ul?

Kalau diberi perkataan (ظلم) and form into fa’il, what is it? Zalim (ظالم) isn’t it? U know that zalim means orang yg menzalimi.
If ظلم is formed into maf’ul, what would it be? Mazlum (مظلوم) isn’t it? Mazlum means orang yg dizalimi.

So ustad kata “Ana mazlum” –Saya orang yg dizalimi “Sebab dapat kelas ni”

Hah confession kedua.

(Aku patut bukak kelaih arab kat sini)

Joke kedua;

Ustad tu tanya lagi “Apa yg kita selalu panggil orang yg dah mati tu”
Mati in Arabic is "مات"
Basically with using that fa’il we formed that "مات" to—

"ماتي"
Mati

Aku rasa aku boleh mati tahan gelak dalam kelas tadi. Sah sah ajaran sesat kahkahkahkah

Ustad “Haish awak ni, bukan. Apa kita selalu panggil tu?”

A voice out of nowhere “Mayat?” Kahkah setan gila lagi aku takleh berenti gelak
Ada lagi sorang bersuara “Jenazah?”
MashaAllah jawapan menyimpang

Sebenaqnya ust nak jawapan almarhum and Allahyarham

Aku harap ustad tu sabaq. Harap ustad tu tak lupa yg sem ni sem panjang zzz

Class lain biasa ja. Cuma aku nak bunuh Shafiq. Kitorang agree nak buat mahkamah majistret utk assignment law but when madam asked to decide and tell her what court that we chose, Shafiq said “High Court”
High court antara mahkamah tertinggi gak wei dalam hierarki mahkamah. Aku geram sgt so aku tanya dia awat tak pilih federal court ja? Nak sangat mahkamah tinggi tinggi.
So aku marah gila kat shafiq dan denda dia present discussion kitorang rabu ni. Padan muka.

Shafiq takleh bantah sebab dia oghe kelate dan kitorang berempat orang joho. Padan muka dia aku state-ism

Aku nak cau sebab esok kelaih 9-4. Aku malaih sekang mata pahtu esok tiduq dalam kelaih.

Lailah Saedah.